Толстовка або пайта: в чому різниця?

Тобі знайомі такі поняття як толстовка, худі, пайта або фуфайка? Ми впевнені, що хоч раз у житті вони були у тебе на слуху. Але чи знаєш ти, що це все — різновид однієї речі? Ні? Тоді читай, запам'ятовуй і в майбутньому не позорься своєю необізнаністю…

Молодіжна стріт та спорт мода зумовлює наявність зручних теплих кофт і м'яких натуральних матеріалів. Але в молодіжному сленгу немає поняття «кофта»! Є світшот, лонгслив, толстовка. Погодься — так більш зрозуміло, про що йде мова. І саме про останній вид, точніше про толстовках, ми і поговоримо. Толстовка — це теплий одяг вільного крою, одна з різновидів светрів, призначена для занять спортом. Головні відмінні риси такої речі — подовжений фасон, класичний капюшон, трикотажні манжети на рукавах і внизу, застібка блискавка на всю довжину виробу або до лінії грудей, бічні кишені.

Кажуть, сама назва «толстовка» прийшло до нас з Русі. Тоді чоловіки носили довгі кофти з щільного льону на випуск, а першим, хто став так одягатися був Лев Толстой (зрозуміло звідки назва?). Хоча, за великим рахунком, толстовка отримала свою назву із-за того, що коли людина її одягає, відразу стає візуально товще, ніж є насправді. Але теорія з Левом Толстим нам більше подобається!

При пошитті толстовок використовується щільний трикотаж, фліс або футер. Але є моделі толстовок з хутром всередині, вони називаються «пайта». Вони тепліші, вільні і об'ємні, їх прийнято носити в якості верхнього одягу і не надягати на натільну білизну, а на лонгслив або футболку з довгим рукавом. Тому в міжсезоння так часто можна зустріти пацанів в толстовці, а не в куртці, і, повір, їм не холодно.

Назву «пайта» відбувається з фінської мови. Ще вікінги носили подовжені просторі сорочки, які добре зберігали тепло. В епоху СРСР контрабандисти везли до нас це поняття, коли приторговували закордонної одягом, називаючи її по-модному. Як результат, термін «пайта» пішов у народ і перетворився на синонім верхнього одягу у спортивному стилі. Сучасні пайты підходять для активного і розслабленого відпочинку, прогулянок і подорожей, тренувань і просто повсякденного життя. І якщо толстовки можуть бути абсолютно різного забарвлення, з декором і без, принтовані і однотонні, то пайты — це виключно лаконічні моделі без додаткових функціональних деталей в монохромному кольорі. Єдине, вони можуть бути прикрашені логотипами брендів, дизайнерськими принтами або емблемами престижних вузів.

тобто пайта — це те ж саме, що і толстовка, такого ж крою і фасону, тільки з хутром або щільним начосом. Та й Лев Толстой її не носив )))