Вулична мода: в чому суть?

Вулична мода – це скоріше ефемерне поняття, напрямок, віяння, для якого характерні зручність, практичність, комфорт і стриманість. Вона увібрала в себе все найважливіше і все по трошки з спортивного стилю, класики і навіть від стилю неформалів.

Навіть у несмаку присутня оригінальність

Міський стиль в одязі з'явився в 1980-х роках і став популярним серед молоді Лондона, Парижа і Токіо, де в той час почали утворюватися багато відомі молодіжні субкультури:

  • хіпі з їх модою на джинси і футболки;
  • тедді-бої, які любили ходити в сюртуках з подвійними комірами і в одязі в стилі вестернів;
  • панки, впізнати які можна по рваних і потертих джинсах;
  • скінхеди з їх любов'ю до поєднання класичних джинсів і светрів;
  • готи в чорному одязі і важких черевиках;
  • хіп-хопери, які любили одягати широкі штани і розтягнуті футболки;
  • раста, впізнати яку можна було по одязі з африканськими мотивами.

Причому, всі ці субкультури з'явилися раніше, ніж їх об'єднало собою поняття «вулична мода».

Як тільки вуличний стиль з'явився як такий, перший час його послідовників звинувачували у відсутності смаку і в прагненні поєднувати те, що в fashion-світі не прийнято було поєднувати і використовувати. Але з часом шанувальники вуличної моди довели, що погані речі теж можуть бути цікавими і навіть стати основою для створення правил. Хоча у вуличному стилі, як відомо, правил немає! Швидше, це бази або принципи, які і відрізняють цей стиль від всіх інших.

І хоч з'явилася вулична мода під впливом субкультур, сьогодні вона містить у собі більше понять і підтексту, ніж раніше і тепер в кожному місті або країні є свій street style, і кожна людина може визначати її для себе по-своєму. Так, існують такі тенденції в одязі, які ми спокійно можемо використовувати в повсякденному житті, а є такі рішення, які комусь здадуться дивними і неприйнятними, – саме це і визначає вуличний стиль.

Що лежить в основі гардеробу?

Чоловічий гардероб у традиційній його інтерпретації, як правило, складається з пари «штани-сорочка» чи «штани-футболка». При цьому брюки можуть бути абсолютно різних фасонів, кольорів і стилів, але для вуличного стилю не прийнятні радикально чорні класичні моделі. Для цього більше підійдуть джинси, чінос, світлі або бежеві моделі, спортивні штани та ін

Традиційні сорочки, наглухо застебнуті, та ще і з краватками – це теж не «комільфо» для створення образу в дусі вуличної моди. Для стилю street style актуальні більше футболки, сорочки і майки, але не з строкатим забарвленням, а однотонні або з непомітним принтом. Поверх сорочки або майки допускається накинути клубний піджак, легку куртку або кардиган.

В холодну пору року шанувальники street-моди особливо не змінюють стиль одягу: вони додають до свого образу светри, джемпери, пуловери, пальто і куртки, пам'ятаючи, що вулична мода не допускає важкого одягу. Тому взимку про шубу краще забути, а при виборі куртки віддавати перевагу короткій моделі.

А як же аксесуари?

Street casual, не дивлячись на його практичність, універсальність і функціональність, все ж передбачає оригінальність і нестандартний підхід, наявність в образі якогось задуму або концепції. Тому будь-який образ, витриманий у стилі street style, може бути доповнений аксесуарами. Наприклад, класичний строгий краватка явно буде не в тему, а ось модель строкатого забарвлення буде у вуличному стилі якраз доречна.

Створюючи образ у стилі street casual, не варто забувати і про сумки, які повинні органічно поєднувалися з одягом, і про головних уборах: капелюх або бейсболка захистять від сонця і додадуть образу зухвалості та енергійності.

Багато хто вважає street style цікавим і вельми незвичайним, на відміну від рафінованих стилів модних подіумів. Це пов'язано з тим, що вулична мода відкрита, спонтанна і проста, не вимагає до себе особливої уваги і дозволяє просто насолоджуватися життям, не питаючи про те, що модно в цьому сезоні.