Як носити пайту?

Ти бачив у мами або у бабусі старі журнали мод в тумбочці? Якщо так, то напевно тобі зустрічалися такі слова як «джемпер», «пуловер», «олімпійка». Та й в лексиконі старшого покоління такі слівця теж прослизають - 100%! Але до наших днів ці поняття дійшли в дещо зміненій формі, як і самі речі і їх фасони. Сьогодні ми носимо світшоти, реглани та лонгсліви, а коли холоднішає згадуємо про толстовках і пайти. Саме останні гідні нашого найближчого розгляду.


Що таке пайта?
Гарантуємо, що це слово ти чув і не раз. Воно багатьом незрозуміле, але річ з такою назвою є практично у кожного любителя спортивного стилю. Слово «paita» в перекладі з фінського означає «сорочка». Вікіпедія каже, що пайта - це вільна верхній одяг із застібкою спереду родом з Росії 19 століття. Тоді вона представляла собою довгий балахон під пояс з планкою на грудях. Сьогодні від старого поняття пайти залишилася тільки балахонистому, тобто максимально вільний крій, який не обмежує рухів, і сучасна чоловіча пайта - це те ж саме, що трикотажна кофта, толстовка, батник або джемпер. Вона може бути:
- для хлопців, дівчат, унісекс;
- з блискавкою, на ґудзиках або зовсім без застібок;
- довга, коротка, ультракоротких;
- з кишенями з боків або «кенгуру»;
- з капюшоном або без.
Ознаки, характерні для пайти - вільний крій і м'яка тканина, може бути з начосом, ворсом або хутром, які додатково покращують теплоізоляційні властивості кофти. Такі одягу були особливо актуальні в СРСР. Тоді, в епоху контрабандистів, які торгували дефіцитної закордонної одягом, вони закуповувалися в Фінляндії, а потім поширювалися серед радянських модників. Згодом термін «пайта» пішов в народ і перетворився на синонім верхнього одягу для активного дозвілля.

Як носити Пайту хлопцю?
Сьогоднішні тенденції дозволяють надягати комфортні спортивні кофти не тільки під час тренувань. Худі, світшоти і толстовки, або одним словом пайти, підходять для активного і розслабленого дозвілля, прогулянок і подорожей. Вони базові для підліткового та молодіжного гардероба і стилю унісекс, забезпечують тепло і допоможуть загубитися в натовпі, особливо якщо ти знаменитість, стомлена променями слави.
Пайти з сильним характером для чоловіків - це об'ємні вироби з блискавкою і великими кишенями спереду, можуть мати високий комір і капюшон. Як правило, чоловічі пайти прикрашаються логотипами брендів, дизайнерськими принтами і емблемами престижних вузів. А що стосовно забарвлення, то у них переважає однотонна гама.
Якщо ти себе відносиш до богеми, то вибирай подовжену Пайту або кардиган, які додадуть іміджу відтінок інтелектуальної недбалості. Носи Пайту з елементами неформального чоловічого гардероба - джинсами, чінос, спортивними штанами, кросівками і кедами. Єдине табу - класичні брюки і туфлі.

Жіночі пайти підходять усім, незалежно від віку і комплекції. Такі кофти можуть відрізнятися по довжині і ступеня прилягання, що дозволяє підкреслити або приховати особливості фігури. Найпопулярнішими вважаються жіночі пайти з категорії в'язаних кардиганів. Ці речі з товстої вовняної пряжі частково можуть навіть замінити демісезонне пальто. А ось тонка трикотажна пайта доповнить базовий комплект з джинсами і кросівками. Тоді як в'язаний кардиган і легке шифонове плаття з квітковим малюнком і масивними черевиками в армійському або ковбойському стилі можуть вважатися сучасною інтерпретацією стилю хіпі.
Сучасні тренди прирівнюють таку звичну нам спортивну Пайту до демократичного трикотажу з точки зору поєднань з гардеробом. Але хочемо дати дружню пораду: покупка пайти не повинна ставити в глухий кут і викликати питання. Тільки так пайта стане твоїм незмінним союзником і другом.
А купити Пайту недорого з доставкою в Київ і по Україні ти завжди можеш в нашому інтернет-магазині. обирай: