Світшот, худі, светр та інші види кофт

Ми впевнені у твоїй шафі – купа речей, які ти називаєш одним словом «кофта». Серед них і тонкі трикотажні і в'язані, і теплі з начосом, і з капюшоном, і з кишенями-кенгуру, і ті, які застібаються на блискавку, і ті, що ти одягаєш через голову, і довгі, і короткі – одним словом, різні. І всі вони для тебе «кофта»… Ну, це ж не правильно! Кожному з перерахованих підвидів належить своя назва: світшот, лонгслив, джемпер, светр, пуловер, толстовка, худі, пайта, олімпійка. Так, вони схожі між собою і покликані виконувати одну і ту ж задачу, але не можна ж називати схожі один на одного речі одним словом.

Тому, щоб ти був в темі і орієнтувався в масі схожою один на одного речах, ми пропонуємо раз і назавжди розібратися з тим, що ж насправді криється за назвами цих моделей одягу, і підготували огляд основних видів кофт. І почнемо з тонких трикотажних варіантів, які ще прийнято називати футболки з довгим рукавом – це лонгслив і світшот.

найпершими в повсякденному побуті чоловіків з'явилися свитшоти – сталося це ще на початку минулого століття, і були вони виключно тренувальним одягом олімпійських спортсменів. Сьогодні ж це «серединка» між в'язаним светром і толстовкою, хоча все також, як і раніше, в спортивному стилі. Основні їхні відмінності: вільний крій, не сковує руху, круглий виріз горловини, відсутність капюшона, кишень, застібки, а також трикотажні манжети на рукавах і планка по низу.

Але найголовніше, що зможуть оцінити не всі мужики, – це матеріал. При пошитті свитшотів зазвичай використовують бавовняний трикотаж, а для утеплених моделей – тканина на флісі або футер.

Трансформувавшись з моменту своєї першої появи з одягу для спортсменів в повсякденну деталь гардеробу, світшот – зручна і практична річ на всі випадки життя – став наріжним каменем стилю кежуал. Його можна носити і з пальто, і з косухою, і зі спортивними штанами. Якщо хочеш – можеш носити з фраком!

У воєнний час після появи свитшотів почалася епоха зручних натільних футболок, які добре зберігали тепло. І якщо класичні бавовняні футболки з коротким рукавом – це база літнього гардеробу, то трикотажні футболки з довгими рукавами або так звані лонгсліви – виключно осіння чи зимова модель, яку зазвичай піддягають під піджак, косуху або толстовку. Тобто, лонгслів – швидше натільна білизна, хоча його можна носити і самостійно, як атрибут спортивного одягу.

Носити лонгслив можуть всі: худі хлопці або гладкі, спортсмени або студенти… Не важливо. Але пам'ятай – найкраще лонгслив поєднується з джинсами.

Не переплутай, якщо побачиш в магазині тонкий лонгслів з високим коміром – це водолазка. Відшиваються такі моделі теж з бавовняних матеріалів, сильно не облягають, так само мають довгий рукав. Водолазка – річ універсальна: в ній можна і на роботу і на навчання, і на зустріч з дівчиною. Такий варіант особливо солідно підкреслить твою бицуху або затягне жир. Це кому як пощастило.

Поєднувати водолазку можна і з піджаком, і з кардіганом або мантією.

Поряд з водолазками в 50-х роках популярними стали олімпійки – щось середнє між спортивною кофтою і курткою на замку-блискавці. Як правило, вони відрізняються коміром стійкою, манжетами на рукавах і наявністю бічних кишень. Олімпійки не мають капюшона – це їх основна відмінність від інших спортивних моделей, про які ми поговоримо далі. Сучасні вироби відшиваються з поліестеру, нейлону або еластану, які добре відводять вологу, легкі, не мнуться, що особливо цінується спортсменами.

Після виходу фільму «Роккі» всі хлопці і у великих містах, і в маленьких селищах стали носити худі, до того часу вважалося атрибутом хіп-хоп культури. Худі – це не прізвище якогось ірландця і не образа. Це та річ, яку більшість за своїм незнанням називає «толстовкою з капюшоном». Хоча якщо звернутися до англійської, у якому «hood» перекладається як «капюшон», то стає зрозуміло, що це в деякій мірі правильно.

Зовні худі чимось схоже з анораком – легкою курткою з капюшоном. Але анорак пошитий зазвичай з нейлону, а худі – з трикотажу, з утеплювачем або без – це вже залежить, для чого і на який сезон її купують. Завдяки м'якому трикотажному матеріалу, в такому одязі добре зберігається комфортна температура тіла. А носити худі можна і взимку під пуховик або пальто, і навесні під курткою або вітровкою, і навіть влітку, коли ночі прохолодні.

Але худі вважається самим суперечливим предметом одягу, бо часто його вважають однією з варіацій толстовки. І це не безпідставно – зовні вони абсолютно однакові, крім кишені: у худі він наскрізний, а в толстовці, хоча теж розташовується на животі, але не є таким. Справа в тому, що худі прийнято одягати через голову, адже він не має застібки, а толстовка має. Ось вона і розділяє кишеню-кенгуру на дві частини.

Взагалі-то, толстовку вважають спортивним різновидом светра. Головні її відмінні особливості – наявність капюшона, застібка на всю довжину виробу або до лінії грудей і великі зовнішні кишені. У светрах цього немає.

Якщо вже заговорили про светра, то пора описати і його. Светр – це найпоширеніша в'язана річ на зиму. І хоча ми звикли називати «светром» все, що зв'язано з ниток, по-справжньому светр відрізняється щільною в'язкою, відсутністю застібок, круглою горловиною і іноді високим плетеним коміром. Пам'ятай: якщо комір у светра нижче 3 см, то це вже джемпер – не переплутай!

Зі светром тобі не потрібен шарф взимку, адже твоя шия завжди буде закрита. Тому його можна носити, як хочеш і з чим хочеш – він підходить під все! Головне пам'ятати, що якщо светр яскравих кольорів, з принтами або великим малюнком, великої в'язки або з фактурної пряжі, то краще вибирати максимально нейтральний низ і непомітне взуття.

Однією з варіацій светри вважається джемпер: він так само зв'язаний з вовняних або напіввовняних ниток і надівається через голову, бо не має застібок. Але на відміну від светра, джемпер має круглий виріз горловини. А якщо у светра горловина кругла, то це вже пуловер (не плутай з фитнесаправою – «пулловером»). Його зазвичай носять поверх сорочки з краваткою, але по молодості дозволено сходити з розуму, тому одягай светр на голе тіло і поєднуй з чим завгодно – воля твоя!

Всі з перерахованих видів кофт залишаються актуальними. Їх можна носити з абсолютно різними речами і в будь-яких ситуаціях – подій, де та ж футболка або світшот виявилися б не доречними, просто не існує.