Що таке фліс?

Ні один чоловічий гардероб, а тим більше рюкзак завзятого туриста або спортсмена, не обходиться без флісової кофти або так званої «фліски». Хоча ще якихось 30-40 років про такий вид одягу не знали і для того, щоб зігрітися в холод або піти в похід, одягали на себе кілька кофт або об'ємні светри з великої і щільною в'язкою, важкі і які займали досить багато місця у шафах або сумках.

Що таке фліс і в чому його переваги?

Слово «фліс» у перекладі з англійської мови означає «шерсть», а сама флісова тканина вперше з'явилася в 1979 році і була створена фахівцями американської текстильної компанії Malden Mills і спочатку називалася рolarfleece. Нова тканина відрізнялася високими повітрянопропускними здібностями і відмінними теплоізоляційними характеристиками. При цьому, вона абсолютно не вбирала вологу. За такий винахід творці флісу навіть удостоїлися Нобелівської премії з хімії!

Виробництво флісу засноване на виготовленні трикотажного полотна, яке термічно обробляється і пропускається через апарат з валиками і безліччю гачків. Саме ці гачки, витягаючи нитки з волокон трикотажного полотна і не порушуючи при цьому його цілісності, і створюють характерний для флісу начіс. Після спеціальної обробки для запобігання утворення комочків полотно обробляється спеціальними розчинами, які надають йому особливих властивостей:

· вологонепроникність;

· м'якість, практичність і легкість;

· еластичність: флісові вироби добре зберігають форму, не розтягуються, не «сідають» і не сковують рухів;

· повітропроникність, що дозволяє шкірі «дихати»;

· зносостійкість;

· терморегуляція і здатність підтримувати комфортну для тіла температуру;

· гіпоалергенність і антибактеріальність, що дозволяє використовувати фліс для пошиття дитячих речей та іграшок;

· біологічна інертність.

До того ж фліс після намокання не втрачає своїх теплоізоляційних властивостей і продовжує гріти людини. А ще, після прання кофти матеріал дуже швидко сохне, що робить його досить зручним і практичним у використанні.

І хоча сировина, що використовується при виробництві флісу, повністю синтетичне, аналогів йому серед натуральних матеріалів немає. Тому з флісу спочатку почали шити одяг, і першими на прилавках магазинів з'явилися кофти для спортсменів, які займалися такими видами спорту, як спортивне орієнтування, скелелазіння, лижний спорт, ковзани, бобслей і пр. Але настільки теплі, легкі і зручні кофти настільки сподобалися своєю універсальністю покупцям, що флисовки зайняли почесне місце в гардеробі звичайних громадян, спочатку американців, а потім і європейців.

З флісової тканини відшиваються і чоловічі, і жіночі моделі одягу, причому вони між собою відрізняються лише кроєм, забарвленням і розмірами. Також з флісу виготовляються рукавиці, шапки, халати і навіть покривала.

Як правильно вибрати фліску?
Під час покупки фліски важливо враховувати деякі правила:

1. краще вибирати модель з застібкою-«блискавкою», вона зручніше у використанні;

2. обов'язково на такому виробі повинні бути кишені, в яких можна зберігати різну дрібноту;

3. по низу кофти повинна бути гумка, яка забезпечить більшу теплоізоляцію і збереже тепло;

4. для зимового часу року бажано вибирати фліску товстішу. З таким одягом вам не буде страшний ні холод, ні вітер.

Купити жіночі і чоловічі фліски можна тут! (посилання)